VERSENYSZABÁLYZAT

Central European Beer Awards – 2019

Nemzetközi sörverseny

 

A verseny kiírója, rendezője:              Magyar Gasztrokulturális Rendezvényszervező Kft.

Versenyigazgató:                                Kovács Ladislav

Verseny koordinátor:                          Fabulya Attila

 

I. A verseny célja:

  • A sör, mint az egyik legnépszerűbb ital népszerűsítése határon innen és határon túl
  • A kisüzemi, kézműves sörök népszerűsítése
  • Az otthoni sörfőzés népszerűsítése
  • A kulturált sörfogyasztás népszerűsítése
  • A minőség javítása, a gyártók, termelők saját eredményeinek közlésén keresztül
  • a kisüzemi főzdék magas színvonalú munkájának elismerése

II. A verseny meghirdetésének köre:

  • Házi amatőr sörfőzők (Homebrewing)
  • Kisüzemi kézműves sörfőzdék (Craft Brewery) – max. 200 000 HL/év

 

III. A verseny lebonyolítása:

Jelen szabályzatban rögzítettek szerint történik.

 

IV. Versenykiírás:

A  Versenyfelhívás és a Versenyszabályzat a www.sorfesztivalgyula.hu honlapon található.

 

Nevezés:

Nevezni a www.sorfesztivalgyula.hu honlapon, a CEBA – 2019 menüpontban történő regisztrációval lehet.

A regisztráció 2019. május 6. hétfő, 24.00 óráig tart.

 

Nevezési minta:

A versenyen indulóknak fajtánként minimum 2 liter versenymintát, minimum 4 palackban kell beküldeniük. Egy versenyző 1 kategóriában maximálisan 3 különböző tétellel indulhat.

A beküldött mintán fel kell tüntetni a készítő nevét, a sör nevét és fajtáját.

 

A versenytételeket a kiíró címére kell eljuttatni:

Magyar Gasztrokulturális Rendezvényszervező Kft.

5600 Békéscsaba, Szarvasi út 79. (emeleten található szervezőiroda)

Beküldési határidő: 2019. május 13. 12.00 óra

 

V. Nevezési Díjak:

„A” – Házi sörfőzők kategóriában: 3.500 Ft mintánként, 4 minta felett 3.000 Ft mintánként. 

„B” – Kisüzemi sörfőzdék kategóriában: 8.000 Ft + ÁFA mintánként, 4 minta felett 6.000 Ft + ÁFA mintánként.

Külföldi nevező esetén mindkét kategóriában: 30 EUR mintánként, 4 minta felett 20 EUR.

 

Befizetés: legkésőbb a minta átadásával együtt készpénzzel, illetve előzetesen átutalással a Magyar Gasztrokulturális Rendezvényszervező Kft. K&H Bank Zrt.-nél vezetett 10402609-50526686-90901012 számú bankszámlájára. (IBAN: HU63 10402609-50526686-90901012, SWIFT: OKHBHUHB) Kérjük a közleményben feltüntetni: nevező neve + nevezési díj. Számlát utalási adatokkal kiállítunk a nevezés után.

Az érzékszervi zsűrizés időpontja: 2019. május 16-17.

Helyszín: Panoráma Hotel – Étterem, 5600 Békéscsaba, Gyulai út 84.

 

Kérdéseikkel kapcsolatban keressék Szabó Adriennt a +36-30/516-31-51-es telefonszámon vagy az adrienn.szabo@sorfesztivalgyula.hu e-mail címen.

 

VI. Versenykategóriák:

20 alapkategória és ezeknek az alkategóriájai is a BJCP (Beer Judge Certification Program) szabvány szerint:

 

1.)  Pale Czech Lager 

  1. a) Czech Pale Lager (3A)
  2. b) Czech Premium Pale Lager (3B)

 

2.)  Dark Czech Lager 

  1. a) Czech Dark Lager (3D)

 

3.)  Pale American Ale 

  1. a) Blonde Ale (18A)
  2. b) American Pale Ale (18B)

 

4.)  Stout       

  1. a) Sweet Stout (16A)
  2. b) American Stout (20B)
  3. c) Russian Imperial Stout (20C)
  4. d) Oatmeal Stout (16B)
  5. e) Foreign Extra Stout (16D)

 

5.)  India Pale Ale 

  1. a) English IPA (12C)
  2. b) American IPA (21A)

 

6.)  Specialty IPA – New IPA Styles (21B)

  1. a) New England IPA
  2. b) White IPA
  3. c) Black IPA
  4. d) Brut IPA

 

7.)  German Wheat Beer 

  1. a) Weissbier (10A)
  2. b) Weizenbock(10C)

 

8.)  Amber Malty European Lager

  1. a) Oktoberfest/Märzen(6A)
  2. b) Dunkels Bock (6C)

 

9.)  Amber Bitter European Beer

  1. a) Vienna Lager (7A)
  2. b) Altbier (7B)
  3. c) Pale Kellerbier (7C)
  4. d) Amber Kellerbier (7C)

 

10.)  Porter     

  1. a) Brown Porter (13C)
  2. b) Robust American Porter (20A)
  3. c) Baltic Porter (9C)

 

11.)  Strong Belgian Ale

  1. a) Belgian Blond Ale (25A)
  2. b) Saison (25B)
  3. c) Belgian Golden Strong Ale (25C)

 

12.)  Smoked Beer  

  1. a) Classic Style Smoked Beer (32A)
  2. b) Special Style Smoked Beer (32B)

 

13.)  Fruit and Spice Beer   

  1. a) Specialty Fruit Beer (29A-B-C)
  2. b) Spice, Herb or Vegetable Beer (30A)

 

14.)  European Sour Ale

  1. a) Berliner Weisse (23A)
  2. b) Flanders Red Ale (23B)
  3. c) Oud Bruin (23C)
  4. d) Fruit Lambic (23F)

 

15.)  Belgian Ale

  1. a) Witbier (24A)
  2. b) Belgian Pale Ale (24B)
  3. c) Biere de Garde (24C)

 

16.)  Trappist Ale

  1. a) Trappist Single (26A)
  2. b) Belgian Dubbel (26B)
  3. c) Belgian Tripel (26C)

 

17.)  Strong American Ale

  1. a) American Barleywine (22C)

 

18.)  Historical Beer

  1. a) Gose (27A)

 

19.)  American Wild Ale

  1. a) Brett Beer (28A)

 

20.)  Specialty Beer 

  1. a) Mixed Style Beer (34B)
  2. b) Experimental Beer (34C)

 

VII. A minták átvétele:

A verseny teljes menete számítógépes rendszerre épülve bonyolódik le, gyakorlatilag kizárva a szubjektív elemeket.

A kiíró székházában a beérkezett mintákat nyilvántartásba veszik, illetve azonosítják az elektronikus nevezési lapon feltüntetett adatokkal. Mindegyiket titkosított azonosító kódszámmal látja el a számítógépes rendszer. Ez a szám a beérkezési sorrend szerint rögzíti a mintákat. Ellenőrzik, hogy a tételek megfelelnek-e a kiírás feltételeinek, stb., és szükség esetén felveszik a kapcsolatot a beküldővel az esetleges hibás, nem egyértelmű adatok helyesbítése, tisztázása érdekében. Összegyűjtik a bizonylatokat és a nevezési díjakat.

 

VIII. A szakértői zsűri bírálatának menete és módja:

A zsűrizésben csak azon személyek vesznek részt, akik alkalmasak az elfogulatlan, korrekt bírálatra, és megfelelő kondícióban vannak. A zsűribe való felkérés más versenyeken nyújtott teljesítmény alapján történik.

Az érzékszervi zsűri tagjait a verseny főszervezője hívja meg, a versenyigazgató írásos javaslatának ismeretében.

A bírálat menete:

A bírálatban résztvevő zsűritagok a minták előkészítésében nem vehetnek részt, a mintákról csak a zsűrizés alatt rendelkezésükre bocsátott információkkal rendelkezhetnek (minta megnevezése, alkoholtartalma, kategóriája, érleltsége, versenysorszáma).

A minták a bírálóktól teljesen elkülönített teremben vannak sorrendbe téve, a titkosság betartása érdekében. Oda a bírálatban résztvevő személy a bírálat előtt és közben nem mehet be! Erről a szervező gondoskodik, és a versenyigazgató felügyeli.

A versenyigazgató köteles ellenőrizni a személyi feltételeket, valamint azt is, hogy az előkészítő helyiség, a bírálóhelyiség, továbbá a felhasználásra kerülő eszközök megfelelnek-e az előírt követelményeknek. Ha nem, akkor felfüggeszti a bírálatot.

A számítógépes adatbázisra építve, a versenyigazgató ütemezésére kapják meg a tételeket a bírálók.

A versenyzők az eredményhirdetést követő 30 napon belül kapják meg a minta minősítéséről készült bírálati lapot, benne a pontozás szöveges értékelésével.

  

Bírálólap:

A bírálat 50 pontos bírálati rendszerben történik, az alábbiak szerinti maximális pontszámmal:

  • Illat: 12 pont
  • Megjelenés: 3 pont
  • Íz: 20 pont
  • Kortyérzet: 5 pont
  • Összbenyomás: 10 pont

A pontozás során csak egész pontszám adható.

Éremhatárok:

  • Arany:  48 – 50 pont között
  • Ezüst :  44 – 47 pont között
  • Bronz :  40 – 43 pont között

 

IX. Egyéb feltételek:

Az a személy, aki a minták előkészítésében és felszolgálásban közreműködik, nem lehet a szak-, illetve a csúcs zsűri tagja.

A bírálat ütemét és a zsűrik beosztását, a szüneteket a versenyigazgató határozza meg és követi figyelemmel.

A versenyigazgató a zsűrit szükség szerint átrendezheti, a verseny ütemén változtathat.

Szükség esetén az érintett bizottsági tagot a versenyigazgató pihenteti, esetleg mentesíti a további bírálat alól.

A versenyigazgatónak nincs jogköre felülbírálnia a zsűrik vagy a csúcs zsűri pontozását.

Az aranyérmes mintákból a győztes – Champion – tételek kiválasztása az összes bíráló véleménye alapján névtelen, elektronikus szavazással történik a verseny végén.

Szavazategyenlőség esetén új szavazást kell végezni. Ha ez után is megegyezik a szavazatok száma, akkor a versenyigazgató dönt kóstolás alapján.

A verseny lezárásig minden adatgazda köteles az adatokat kizárólag csak a feladata elvégzéséhez használni, kívülálló személy részére kiadott adat, vagy információ büntetőjogi következményeket vonhat maga után!

Nyilatkozni a versenyről, az eredményekről csak a kiíró engedélyével lehet.

 

X. A Versenyigazgató további feladatai:

  • A verseny szakmai irányítása, tisztaságának, a szabályzat szerint történő lebonyolításának garantálása.
  • A zsűri létszámának meghatározása.
  • A mintacsoportok kiosztása a bíráló zsűriknek.
  • Ügyeli a bírálat helyes lefolytatását, valamint azt, hogy a bírálók ne egyeztessék, ne befolyásolják egymás véleményét a bírálat során.
  • Az eredmények helyes rögzítésének, értékelésének ellenőrzése.
  • A verseny kategóriák meghatározása, melyekben kategória győztes hirdethető
  • A végső eredmények hitelesítése
  • A versenyben résztvevő termékek anonimitása megőrzésének ellenőrzése, az eredmények kihirdetéséig.

 

XI. A versenyre benevezett tételek minősítése:

Minősítések, érmek, oklevelek:

Bronz

Ezüst

Arany

Champion, azaz kategória győztes: az adott kategóriában az aranyérmes termékek közül a zsűri elektronikusan névtelenül és egyenkénti szavazással, egyszerű szavazati többséggel választja.

Kategória győztes akkor választható, ha 1 kategóriában minimum 5 sör versenyez.

Ha valamelyik kategóriába kevesebb, mint 5 sör van benevezve, akkor ezek a sörök a 20. számú „Specialty Beer” kategóriába lesznek bírálva.

A kiíró valamennyi benevezett mintánál, nevezőnél ellenőrizheti a tétel nagyságot, a minőség azonosságát és származását. Amennyiben eltérést talál a nevezésben megadott adatokhoz képest, jogában áll a díjat nyilvánosan visszavonni és a visszavonás okát is nyilvánosságra hozhatja.

 

Fődíjak:

A következő kategóriákban kihirdetésre kerül a Grand Champion fődíj:

  • Házi amatőr sörfőzők (Homebrewing)
  • Kisüzemi kézműves sörfőzdék (Craft Brewery) – max. 200 000 HL/év

 

Ezeket a díjakat a csúcs zsűri határozza meg az elért eredmények alapján.

 

A 2019-es évben is lehetőség lesz arany-, ezüst-, bronz- és Champion, Grand Champion éremcímkék rendelésére. Erről részletes tájékoztatást az eredményhirdetést követően fog küldeni a verseny kiírója.

A Grand Champion díjas minta automatikusan az eredményhirdetés során kap 100 db éremcímkét, amelyet szabadon felhasználhat.

A champion díjat elért mintákhoz automatikusan 100 darab címkét biztosítunk 50 Ft+áfa darabáron, amennyiben azt a nevező a regisztráció folyamán jelzi.

XII. A verseny nyilvánossága:

A kiíró törekszik arra, hogy a verseny a lehetőségekhez mérten a legnagyobb publicitást élvezze. A szakmai zsűrizést úgy szervezi meg, hogy semmilyen kinti tényezők nem zavarhatják a bírálók munkáját.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre 2019. június 7-10. között kerül sor a „Gyulai Kézműves Sörfesztivál” elnevezésű rendezvény keretében, a lehető legnagyobb országos és nemzetközi sajtónyilvánossággal.

Házi sörfőzők kategóriában amennyiben egy nevező 5 mintával, vagy 5 minta fellett nevez a versenyre, úgy az eredményhirdetésre 1 db két főre szóló belépőjegyet biztosítunk.

Kisüzemi sörfőzdék esetében amennyiben egy nevező 5 mintával, vagy 5 minta fellett nevez a versenyre, úgy az eredményhirdetésre 1 db két főre szóló VIP belépőjegyet biztosítunk.

A belépőjegyek névre szólóak, azok nem átruházhatóak!

Mindazonáltal célszerű az egységes véleménynyilvánítás céljából a következőket leszögezni:

Az egész versenyről hivatalos tájékoztatást csak a kiíró adhat. A verseny szakmai kérdéseiről pedig a versenyigazgató, de csak az eredmény kihirdetését követően.

A versenyről, vagy annak lebonyolításáról egyéb résztvevők, vagy érintettek csak az általuk képviselt gazdasági, állami vagy társadalmi egység nevében nyilatkozhatnak, a versenyszabályzat előírásainak betartása mellett.

A versenyre nevezők, a mintájuk beadásával tudomásul veszik, hogy a versenyen elért pontszámukkal, eredményükkel szemben reklamációnak nincs helye.

A versennyel kapcsolatos minden jog a kiírót illeti meg.